Reklama

Reklama

Zapiekanka z brukselką i kurczakiem

O tej porze roku wykorzystajmy zdrowe i niedrogie ziemniaki, marchew i inne warzywa. Mają dużo witamin i błonnika. Gdy dodasz do nich jajka lub mięso, przygotujesz pyszne posiłki.

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu, np. penne
  • 500 g brukselki
  • mała pierś z kurczaka
  • cebula
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • szklanka rosołu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlej rosół i posyp mięso odrobiną mozzarelli. 

2. Brukselkę oczyść, pokrój i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez kwadrans, odsącz, Wyłóż na kurczaka, następnie zaś ugotowany makaron. 

3. Oprósz wszystko pieprzem i solą. Zalej śmietanką i posyp resztą sera. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz zapiekankę przez ok. 30 minut, aż się zarumieni. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje