Reklama

Reklama

Zapiekanka z boczkiem, serem i śmietaną

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę sycące i proste w przygotowaniu danie, polecamy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i serem.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 130 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 150 ml śmietany 36 proc.
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3 mm. 

2. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cebulę, a po 5 minutach posiekany czosnek. Smaż jeszcze minutę. 

3. Jajka wymieszaj z obiema śmietanami, solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. 

4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ziemniaków i sera, a na nie połowę cebuli z boczkiem i czosnkiem. Czynność powtórz. Zalej wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje