Reklama

Zapiekanka wiejska z łososiem

Łosoś w wiejskim wydaniu ma wyjątkowy smak.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 500 g filetów z łososia (bez skóry)
  • 15 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarenkach
  • tłuszcz do formy

1. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Filet z łososia pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Koperek posiekać. 

2. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z patelni. Wędzonego łososia pokroić w paseczki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem. 

3. Ziemniaki wymieszać z cebulką i koperkiem i wraz z kawałkami świeżego i wędzonego łososia ułożyć w formie. Polać śmietanową masą, posypać czerwonym pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy