Reklama

Zapiekanka warzywna z miodową nutą

Dynia smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 250 g marchwi
  • 800 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,75 l bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 5-6 łyżek płynnego miodu
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Dynię obierz ze skóry, pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w większe kawałki. Papryczkę chili rozetnij, pozbaw pestek i pokrój w pierścienie. 

2. W garnku rozgrzej oliwę. Włóż cebulę, czosnek, dynię, ziemniaki, marchewkę oraz chili. Smaż, często mieszając. Posyp brązowym cukrem i krótko go skarmelizuj. Wlej bulion, zagotuj, a potem gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i białym pieprzem. Przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy. Skrop miodem. 

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami mięty. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy