Reklama

Reklama

Zapiekanka pod serową pierzynką

Sezon na grzyby jest zawsze, a wybór masz wielki: pieczarki, boczniaki, mrożone kurki... Aż żal się nie objadać!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg grzybów (mrożone podgrzybki lub kurki)
  • 2 cebule
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek suszony

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Gotować na półmiękko, odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki. 

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i rozmrożone grzyby. Smażyć aż do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Gdy przestygną, dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. 

3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków (połowę), posypać solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Na nich rozsmarować masę grzybową, ułożyć drugą warstwę ziemniaków. Na wierzchu poukładać trochę grzybów. 

4. Jajka zmieszać z mlekiem, doprawić, wylać na zapiekankę. Posypać startym serem i zapiekać 40 minut w temp. 190°C. Podawać na gorąco.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje