Reklama

​Zapiekanka Pandan

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki

  • cukinie
  • jajka
  • suszone krewetki (wcześniej namoczone)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinie wzdłuż na wąskie paseczki (ok. 3 mm).

Ubij trzepaczką jajka z wodą, w następujących proporcjach: 1 jajko + 2x połowa skorupki wody. Dopraw białym bądź czarnym pieprzem. 

Pokrój namoczone krewetki na małe kawałki i wymieszaj z pastą jajeczną.

Weź naczynie żaroodporne do tarty. Posmaruj dno i boki tłuszczem, a następnie ułóż jedną warstwę plastrów cukinii. Wlej na wierzch ok. 1,5 cm masy jajecznej, a następnie ułóż kolejną warstwę cukinii. Układaj warstwy naprzemiennie aż naczynie będzie pełne.

Reklama

Wstaw naczynie do kąpieli wodnej i piecz mniej więcej godzinę aż jajka się zetną.

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy