Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Do zapiekanki można użyć każdego makaronu, ale ugotuj go tak, żeby „stawiał opór na zębie”. Trochę jeszcze zmięknie w pieczeniu!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 20 dag makaronu rurki
  • 1 mały słoik oliwek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • po 1/2 pęczka tymianku, majeranku i rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, bazylia
  • tłuszcz do formy

Cebulę, oliwki i zioła posiekać. Wymieszać z mięsem, jajkami, połową śmietany, dolać 2 łyżki wody, doprawić. Mieszając, smażyć na 1 łyżce oleju.

Reklama

Osobno usmażyć posiekany czosnek, udusić z winem, sosem pomidorowym i pozostałą śmietaną. Doprawić, wymieszać z mięsem.

Makaron ugotować al dente, odcedzić. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem układać naprzemiennie makaron i mięso.

Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i dymkę. Piec ok. 45 min w temp. 200°C

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje