Reklama

Zapiekanka makaronowa

Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 200 g szynki
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 8 pomidorów suszonych lub koktajlowych
  • 1 jajko
  • 400 g śmietany
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Makaron ugotuj al dente. Szynkę i suszone pomidory pokrój w paski (koktajlowe przekrój na pół). 

2. Wymieszaj śmietanę z jajkiem, serem i przyprawami. Makaron połącz z szynką i pomidorami, przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i jeszcze raz wymieszaj. 

3. Zapiekaj ok. 20 minut. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.

Zobacz także:


Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy