Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekane ziemniaki

To danie powstało, gdy spiżarnia świeciła pustkami, a do dyspozycji były tylko najprostsze składniki. Szybka przekąska dla tych, którzy nie tracą czasu na liczenie kalorii.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule dymki
  • 4 plastry boczku
  • garść startego żółtego sera
  • 4 pieczarki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut. Podawaj na ciepło ze świeżo podsmażoną cebulą dymką. 

Kreatywna zapiekanka z ziemniaka. To jeden z kulinarnych grzeszków łakomczuchów.

Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje