Reklama

Zapiekane jabłka

Rodzynki włóż do miseczki, zalej rumem, wymieszaj i odstaw.

Składniki ciasto

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej renet)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Kruszonka:
  • 90 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)
  • szczypta soli

Przygotuj kruszonkę: na stolnicę wyłóż masło, mąkę, cukier i sól. Siekaj wszystkie składniki nożem, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. 

Naczynie żaroodporne (20 x 30 cm) grubo wysmaruj masłem. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę podziel na 4 cząstki i rozłóż w naczyniu. 

Rodzynki odsącz, ułóż na jabłkach i oprósz cynamonem. 

Owoce równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut (do czasu, aż kruszonka będzie dobrze zrumieniona i złocista) w temp. 180°C. 

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,50 zł Kalorie: porcja 250 kcal

Zobacz także:


Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: Dom | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy