Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekana owsianka z jabłkami

Wszyscy potrzebujemy diety bogatej w witaminy, minerały, błonnik i żelazo. Szczególnie ważne jest, aby wartościowe potrawy znalazły się codziennie na talerzach naszych pociech.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • 1-2 szklanki mleka owsianego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka migdałów
  • kawałeczek masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Płatki wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. Dodaj połowę posiekanych migdałów i żurawinę. Wlej mleko i syrop klonowy, wszystko wymieszaj. 

2. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Przełóż do niego masę i wyrównaj łyżką. 

3. Jabłka umyj i oczyść z nasion. Pokrój w półplasterki i wyłóż na masę owsianą. Posyp resztą migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz 35 minut. Owsianka jest pyszna sama ale także z dodatkiem, np. sosu waniliowego, malin lub orzechów.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje