Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zamieszaj i do... pieca

Pomysłów na zapiekanki jest tyle, ile gospodyń. Może polubisz nowy?

Makaronowa z brokułami

Składniki na 2 porcje: 2 porcje makaronu (świderki lub rurki), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 brokuł, 2 papryki, 15 dag żółtego sera, 4 łyżki masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Reklama

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w plastry, papryki w paski. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować na sitku i schłodzić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy.

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić. Wymieszać makaron z warzywami. Przesmażyć cukinie. Naczynie żaroodporne starannie natłuścić.

Ułożyć makaron, na wierzchu plastry żółtego sera i plastry cukini. Zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 minut.

Ziemniaczana z mięsem

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków (najlepiej niezbyt dużych), 25 dag twardego żółtego sera, 25-30 dag pieczarek, 1 średnia cukinia, 4 pomidory, 3 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1/2 kg mięsa mielonego, 15 dag kiełbasy, olej do smażenia, papryka, sól, pieprz, tymianek, 1-2 łyżki keczupu.

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ziemniaki ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Cukinię pokroić w plastry, podsmażyć, ułożyć na ziemniakach, posypać kukurydzą. Kiełbasę, pieczarki, cebulę podsmażyć, rozłożyć na kukurydzy.

Mięso podsmażyć z czosnkiem, ułożyć je jako kolejną warstwę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30-40 minut.

Włoska z bakłażanem

Składniki na 4 porcje:  1 średni bakłażan, 1 cukinia, 2 łyżki soli,  4 dojrzałe pomidory, 1 łyżka suszonego oregano, 1/2 kg ziemniaków, oliwa z oliwek, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Warzywa umyć, dobrze osuszyć. Ziemniaki obrać ze skórki. Pomidory i cukinię pokroić w plastry. Bakłażana również pokroić na cienkie plasterki i każdy posypać solą. Odstawić na kwadrans, następnie opłukać zimną wodą i osuszyć. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ziemniaki pociąć na plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać pionowo plastry bakłażana, pomidorów, ziemniaków i cukini. Posypać solą, pieprzem i oregano.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut. Zdjąć folię, wierzch posypać tartym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. kwadrans.

Zapiekanka marokańska

Składniki na 4-6 porcji:  25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 4 pomidory, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kuskusu, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i chili, po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry, 10 dag sera typu feta.

Pomidory umyć, następnie zalać wrzątkiem na pół minuty, odlać, chwilkę zahartować w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulki posiekać, szczypior z dymki pokroić. Marchewki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Marchew zalać gorącym bulionem, gotować ok. 5-10 minut, aż stanie się miękka. Zdjąć z ognia, wsypać kaszkę kuskus, dodać masło oraz cynamon. Odstawić na 10 minut, przemieszać. Ser feta odsączyć z wody, rozkruszyć i odstawić.

Mięso pokroić, posypać solą i pieprzem, usmażyć. Na tłuszcz po mięsie wsypać chili, kmin i kolendrę. Dodać pomidory i dymkę, poddusić. Wymieszać z kuskusem. Przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć mięso, posypać fetą. Zapiekać kwadrans.

Mieszane warzywa z boczkiem

Składniki na 4 porcje: 1 cukinia, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 20 dag mrożonego groszku, 15 dag boczku wędzonego, 1/2 pęczka natki pietruszki,  2 łyżki masła, 1 cebula, 100 ml śmietanki, sól, pieprz, majeranek.

Boczek pokroić na cieniutkie plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Zdjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na maśle zeszklić cebulę.

Do cebuli dodać odsączoną kukurydzę i rozmrożony na sitku zielony groszek, smażyć przez chwilę. Dodać plasterki cukini i pokrojone pomidory. Zalać śmietanką, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Chwilę razem dusić. Dodać boczek i zapiekać w 160ºC ok. 10-15 minut

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje