Reklama

Reklama

Zalewajka na białej kiełbasie

Jak Wielkanoc, to nie tylko biały barszcz! Polecamy wariacje na temat wielkanocnej zupy, czyli prosty przepis na zalewajkę na białej kiełbasie.

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy białej
  • 100 g kurek mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 l wywaru na wędzonce
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Dowiedz się więcej na temat: przepisy wielkanocne | zalewajka | biała kiełbasa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje