Reklama

Reklama

Zakwas na żurek

Składniki

  • 5 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Reklama

Do dużego słoika wsyp mąkę. Wlej 600 ml letniej wody. Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Słoik przykryj gazą i odstaw np. na kuchenny blat na 5 dni. Zakwas należy codziennie przynajmniej raz wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Pilnuj, aby była czysta, bo inaczej zakwas może spleśnieć. Na powierzchni zakwasu zwykle pojawia się jasna piana. To naturalny proces fermentacji. Można ją usuwać co drugi dzień.

>>>Kiedy zakwas jest gotowy do użycia? Znajdziesz na kolejnej stronie<<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje