Reklama

Reklama

Zadziwiający sposób na delikatną i soczystą wątróbkę

Przygotowanie wątróbki drobiowej, która będzie soczysta a zarazem dobrze wysmażona, często nastręcza problemów. Istnieje sposób pozwalający przygotować idealną wątróbkę i to bez smażenia.

Zbyt długa obróbka cieplna sprawia, że wątróbka staje się sucha i niesmaczna, jeśli w dodatku ma przypalone brzegi, może okazać się zupełnie niezjadliwa. Podanie niedopieczonej może zrazić do tego dania na wiele lat. Jak zatem przygotować wątróbkę drobiową, która będzie miękka, soczysta i aromatyczna? W Rosji prawdziwą furorę robi przepis na "wątróbkę w słoiku".

Reklama

Danie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, cebuli i ulubionych przypraw. Sposób przygotowania pozwala na idealne przenikanie się soków i aromatów, unikamy też niezdrowego smażenia. Danie wygląda też efektownie, ale podczas przygotowania, należy zachować ostrożność, by słoiki nie pękły. 

Składniki

  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • Łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • Łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, zioła prowansalskie)
  • Łyżka masła

Oczyszczoną wątróbkę obtaczamy w przyprawach. W słoiku umieszczamy warstwami cebulę, jabłka i wątróbkę. Ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka. Na wierzch dodajemy łyżkę masła. Zamykamy folią aluminiową. Słoik wstawiamy do zimnego piekarnika. Wątróbkę zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyłączeniu nie otwieramy piekarnika jeszcze przez 10-15 minut, aby wątróbka doszła, a słoik przestygł.  


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje