Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z wiśniowego sadu

Soczyste i wyraziste w smaku wiśnie świetnie przełamią słodycz domowych wypieków.

Clafoutis z wiśniami

Składniki na 6-8 porcji: 50 dag wiśni, 250 mleka, 60 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki mąki, 4 jajka, 12 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, aromat migdałowy, 2-3 łyżki masła, szczypta soli.

Reklama

Wiśnie umyj pod bieżącą wodą, osącz, wydryluj. Małe foremki lub większą formę posmaruj masłem i ułóż wiśnie.

Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Powoli dodawaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz sól, zmiksuj mikserem. Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C.

Rada:Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej i posypać je płatkami migdałowymi.

Czekoladowa poezja

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, po 1/3 szklanki kakao i cukru. Na mus: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 25 dag mlecznej czekolady, 1/3 łyżeczki cynamonu, 5 dag masła, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka żelatyny. Ponadto: 1/3 szklanki soku wiśniowego, 20 dag wiśni, polewa czekoladowa, 5 dag czekolady.

Białka ubij z cukrem. Potem, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, mąkę oraz kakao. Przelej do tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Do miski włóż żółtka, śmietankę oraz połowę cukru. Postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Miskę zdejmij z garnka, dodaj połamaną czekoladę, cynamon, masło oraz żelatynę. Wymieszaj. Do drugiej miski włóż białka, dodaj pozostały cukier. Postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj mikserem przez ok. 5 min, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Pianę partiami dodawaj do miski z masą czekoladową. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie, wymieszaj.

Pierwszy blat biszkoptowy nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego mus. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki.

Gniazdka z frużeliną

Składniki na 12 sztuk: 2 opakowania ciasta francuskiego, 6 żółtek, 1/2 l mleka, 12 dag cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 25 dag wiśni, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Z ciasta wytnij 12 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie złóż na pół (powstanie trójkąt), ostrym nożem natnij po bokach na ok. 1 cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwiń, górny brzeg przełóż na dół a dolny na górę (otrzymasz łódeczki). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

Mleko zagotuj. Do miski włóż żółtka, dodaj przesiany cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj i dodaj mąkę. Nie przerywając miksowania do masy powoli wlej gorące mleko. Całość przelej do rondla, podgrzewaj ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Ciasteczka wystudź.

Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Do mąki dodaj 1 łyżkę zimnej wody, wymieszaj. Do garnuszka włóż wydrylowane wiśnie, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzając do wrzenia). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, zagotuj. Powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę mieszając, by nie wytworzyły się grudki. Wystudź, by sos zgęstniał.

Ciasteczka wypełnij przestudzonym budyniem i polej wystudzoną frużeliną wiśniową.

Fantazja serowo-wiśniowa

Składniki na 12-15 porcji: Na biszkopt: 2 jajka, 1/4 szklanki mąki pszennej, po 5 i 1/2 łyżki kakao i cukru. Na spód: 20 dag herbatników typu petit beurre, 10 dag gorzkiej czekolady, 3 dag masła. Na masę: 50 dag twarogu sernikowego, 30 dag śmietanki kremówki 30 proc., 10 dag ciemnej czekolady, 20 dag białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 3-4 łyżki cukru pudru. Ponadto: 25 dag wiśni, galaretka wiśniowa.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mąkę i kakao, zmiksuj. Ciasto przelej do formy. Piecz 30 min w temperaturze 180°C.

W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Herbatniki zmiażdż wałkiem na drobne kawałki. Przełóż do miski, dodaj przestudzoną masę z rondelka, wymieszaj. Masą wylep spód formy (tej, w której piekł się biszkopt), wstaw do lodówki.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, przestudź. Czekolady (każdą z osobna) roztop w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij. Do twarogu dodaj cukier i żelatynę, utrzyj mikserem. Do 3/4 masy serowej dodaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz 3/4 ubitej śmietanki, wymieszaj. Do pozostałej masy dodaj ciemną czekoladę i pozostałą śmietankę, wymieszaj. Na ciasteczkowy spód wykładaj naprzemiennie jasną i ciemną masę serową. Całość przykryj biszkoptem. Na wierzchu rozłóż wiśnie i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.

Dowiedz się więcej na temat: wiśnie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje