Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z pomidorów i awokado

Zupa idealna ze świeżych pomidorów.

Składniki

Reklama

1 kg dojrzałych pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, 700 ml bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 40 g orzeszków piniowych, łyżka listków oregano, 1 małe awokado

Przygotowanie

Umyj i przelej pomidory wrzątkiem, zdejmij z nich skórę. Papryki umyj i pokrój w niedużą kostkę. Obierz czosnek i posiekaj w grube plasterki. Połowę pokrojonej papryki oraz obrane pomidory zblenduj na jednolitą masę. Do garnka z gorącym rosołem dodaj puree z pomidorów i papryki.

Dodaj pozostałą paprykę, ocet balsamiczny, oliwę i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj. Schłodź w lodówce przez cztery godziny. Podpraż na suchej patelni orzeszki pinii. Umyj awokado, obierz, wyjmij pestkę. Pokrój je w plasterki. 

Rozlej zupę do talerzy, ułóż na niej plastry awokado i posyp orzeszkami oraz oregano.

29/2016 Tele Tydzień

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje