Reklama

Reklama

Z guacamole i kiełkami

Składniki

  • 4 duże kromki razowego lub żytniego pieczywa
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 opakowanie dowolnych kiełków (np. rzeżuchy, fasoli mung,brokuła)
  • sól, pieprz,
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry (niekoniecznie)

1. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w jak najcieńsze plasterki.

Reklama

2. Kiełki opłukać na sicie, dobrze odsączyć.

3. Awokado przekroić na połowy, wyciągnąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżeczką do herbaty, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, połączyć z sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie posiekaną kolendrą do smaku. Można dodać szczyptę chili.

4. Kromki chleba opiec w tosterze lub na suchej patelni.

5. Każdą kromkę posmarować przygotowanym guacamole z awokado.

6. Udekorować plasterkami ogórka, lekko osolić, posypać kiełkami. Podawać od razu.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje