Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z gruntu dobre

​ To ich czas! Młode pory subtelnie otulone czosnkowym sosem, różowe rzodkiewki upieczone ze szparagami albo soczyste marchewki zamienione w warzywne kotlety. Wszystkie świeże, chrupiące i pyszne.

Menu
Marchwiowe kotlety z kaszą jaglaną
Jedna porcja: 1,50 zł

Reklama

Pieczone rzodkiewki ze szparagami i zatarem

Jedna porcja: 5 zł

Młode duszone pory
Jedna porcja: 6,50 zł

Steki z kapusty z kozim serkiem
Jedna porcja: 2,50 zł

Pieczone rzodkiewki ze szparagami i zatarem

Chrupiące rzodkiewki o ostrym smaku są wyśmienite nie tylko na surowo. Spróbuj upiec je z zielonymi szparagami i zatarem, arabską mieszanką dzikiego tymianku z sumakiem i prażonym sezamem.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut


Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka przyprawy zatar lub świeżego tymianku wymieszanego z sezamem
  • szczypta soli
  • 100 g greckiej fety
  • garść prażonych migdałów

1. Szparagi i rzodkiewki umyj. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, od rzodkiewek odetnij listki i przekrój je na połówki. Jeśli masz pewność, że rzodkiewki nie były pryskane pestycydami, to możesz z ich listków przygotować pesto lub posiekać je i dodać do zupy bądź sałatki.

2. Szparagi i rzodkiewki wymieszaj z oliwą, przyprawą zatar i solą. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

3. Po upieczeniu posyp pokruszoną fetą i posiekanymi prażonymi migdałami. Podawaj od razu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje