Reklama

Z Dalekiego Wschodu

Chińska, japońska, tajska... Te kuchnie podbiły świat! Sprawdź dlaczego.

Zupa tajska z krewetkami


Składniki na 4 porcje: 20 dag obgotowanych i obranych krewetek, 1 mała marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 strąka żółtej papryki, 1 papryczka chili, 3 łyżki ryż, masło do smażenia, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny lub limonki l szczypiorek i natka pietruszki.

Cebulę obrać i posiekać, papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i pokroić w paski. Podsmażyć cebulę z chili na maśle, dodać resztę warzyw, a po chwili wsypać ryż. Smażyć, mieszając, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.

Reklama

Dodać do zupy krewetki, zalać mlekiem kokosowym, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, udekorować zieleniną.

Schab w curry

Składniki na 8 porcji: 1,4 kg schabu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 puszka białej fasoli, 30 dag groszku, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, liść laurowy, 3 łyżki białego octu winnego, 850 ml bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oliwy, świeży rozmaryn.

Mięso pokroić w dość grube plastry, obsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w talarki, czosnek rozetrzeć, przy-smażyć na tłuszczu po schabie. Dodać curry i kurkumę. Zmniejszyć ogień, dusić 2 minuty.

Połowę schabu przełożyć do garnka, przykryć uduszoną cebulą, groszkiem i fasolą (osączoną wcześniej z zalewy i opłukaną), a potem resztą mięsa. Dodać listek laurowy, doprawić solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką chili.

Bulion, ocet winny i koncentrat pomidorowy wymieszać, zalać składniki w garnku. Zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić około 1,5 godziny. Skosztować, ewentualnie doprawić. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu. 

Wołowina z papryka i selerem

Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 4 chińskie grzyby mun, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 1 pęczek dymki, 25 dag selera naciowego, 1 ząbek czosnku, kawałek (3 cm) imbiru, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, sól, pieprz.

Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut. Umyć mięso, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Warzywa opłukać i oczyścić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki, seler w plastry.

Czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Grzyby wyjąć z wody, usunąć twarde trzony, a kapelusze opłukać i osączyć. Pokroić w bardzo cienkie paski.

Na patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso, podsmażyć. Dodać wszystkie warzywa, imbir i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Polać sosem sojo-wym i sherry, przykryć i dusić około 5 minut.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia chińska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy