Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wytworne róże z jabłek

Szukasz słodkich przekąsek, które zrobią karnawałową furorę? Polecamy przepis na róże z jabłek w cieście francuskim.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kładziemy środkiem do dołu i kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 2 minuty. Odcedzamy. 

2. Ciasto rozwijamy i tniemy na 5 pasków. Posypujemy cukrem i cynamonem. Na połowie paska układamy plasterki jabłek na zakładkę (brzeg powinien wystawać poza ciasto). Pozostałą część ciasta zawijamy na jabłka. Paski zwijamy i wstawiamy róże do formy na muffinki. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190°C przez 40-45 minut, ostatnie 5 minut bez folii. Róże posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje