Reklama

Wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe

Nie przepadam za babeczkami cupcakes i często zastanawiałam się dlaczego. Doszłam do wniosku, że nie o ciasto tu chodzi, ale o ogromną warstwę o wiele za słodkiego i tłustego kremu na wierzchu. Próbowałam sobie zwizualizować swoją ulubioną babeczkę i wyszło na to, że powinna być wytrawna, choć z nutą słodyczy. Żeby zachować konwencję, zamiast warstwy lukru na wierzchu będzie miała humus - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

Składniki na 8 sztuk

  • 0,5 średniej cebuli
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 szklanka humusu
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 szklanki startej marchewki
  • 0,5 szklanki startej cukinii
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Cebulę posiekaj. Podsmaż na łyżce oliwy, aby się lekko skarmelizowała. Możesz ją leciutko posolić — wtedy cebula puści sok i nie przypali się tak łatwo.

W jednej misce wymieszaj następujące składniki: roztrzep jajko z maślanką i oliwą, dodaj cebulę, kumin, startą marchewkę i cukinię.

Do drugiej miski przesiej mąkę, zmieszaj ją z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie dodaj do składników płynnych i kilkoma ruchami łyżki zamieszaj wszystko.

Powstałym ciastem wypełnij formę do muffinek do dwóch trzecich wysokości.

Reklama

Piecz około 25 minut, aż muffinki zrobią się złote.

Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremek i daj im dobrze ostygnąć. Przed podaniem posmaruj każdą babeczkę grubą warstwą humusu.

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy