Reklama

​Wytrawna legumina z marchwi i cukinii

Łatwe do przyrządzenia danie, w którym można wymieniać warzywa w zależności od własnych upodobań. Marchewki i cukinie zapewniają szczególnie wesoły i barwny efekt.

Składniki - na 6 porcji

  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka sojowego
  • 100 ml śmietany sojowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g startego emmentala
  • sól, pieprz

Marchewki i cukinie umyć, obrać i zetrzeć.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić starte warzywa. Dodać odrobinę wody, zamieszać, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.

W misce ubić jajka, mleko i śmietanę. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać, połączyć z warzywami.

Masę przelać do 12 silikonowych papilotek na muffiny. Piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Podawać gorące, ciepłe lub zimne.

Korzyści odżywcze

Tarte warzywa łatwiej ugotować, dzięki czemu będą lżej strawne. Ponadto podczas gotowania wydzielają intensywniejszy aromat.

Reklama

Wskazówka

Jeśli chcecie zwiększyć wartość odżywczą leguminy, możecie dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kawałki tuńczyka, rozkruszony ser kozi lub drylowane oliwki.

Przepis pochodzi z książki "Digestfood" Vanessy Bedjai-Haddad. Wydawnictwo Muza.

Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy