Reklama

Reklama

Wyśmienite bruschetty

Bruschetta to włoska przystawka. Dobra też z pomidorami, grzybami, czosnkiem i oliwą. Możemy dobierać składniki pod swój gust.

Składniki

  • 2 duże ciabatty
  • 15 dag sera ricotta
  • 4 łyżki miodu
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, chili

1. Groszek ugotować na parze (ok. 10 min), wystudzić. Natkę i bazylię opłukać (połowę bazylii odłożyć). Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Wszystkie składniki (bez skórki cytrynowej) zmiksować, dodając dwie łyżki oliwy i czosnek, doprawić solą i pieprzem.

2. Ciabatty pokroić ukośnie na 20 kromek. Obsmażyć na rumiano z obu stron na reszcie oliwy. 

3. Grzanki ułożyć na półmisku. Połowę kromek posmarować serem ricotta, polać miodem, a drugą połowę - pastą z groszku. Posypać chili, skórką z cytryny, przybrać listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje