Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wykwintny tort z masłem orzechowym

Tort możesz przełożyć pysznym kremem czekoladowo-orzechowym. (20 dag nutelli zmiksuj z 20 dag masła orzechowego). Udekoruj go orzechami podprażonymi na patelni.

Składniki Biszkopt

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 8 łyżek mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 10 dag drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki Krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 40 dag masła orzechowego z orzeszków ziemnych

Składniki Poncz

  • po 6 łyżek wody niegazowanej i koniaku

Składniki Dekoracja

  • polewa, trufle czekoladowe

1. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru na gładki krem, stopniowo wsypywać kaszę mannę, skrobię i mielone orzechy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając porcjami pozostały cukier, delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

2. Ciasto na biszkopt piec ok. 35 minut w temp. 180°C. Wyjąć, odstawić na ok. 20 min, odwrócić tortownicę do góry dnem i wystudzić. Przekroić ostrożnie na trzy części. Każdą dobrze nasączyć koniakiem wymieszanym z wodą.

3. Zimny serek mascarpone ubić, dodając po trochu masło orzechowe. Kremem przełożyć nasączone krążki biszkoptu i posmarować tort z wierzchu i z boków, wygładzić. Polać polewą, dobrze schłodzić.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje