Reklama

Reklama

Wykwintne brownie z gruszkami

Jesień to czas na wypieki z gruszkami. Polecamy przepis na wykwintne brownie z tym jesiennym owocem.

Składniki

  • 5 gruszek
  • 110 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, i odstawiamy. Gruszki myjemy i ścinamy im spody, aby stały w formie. 

2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy i ponownie miksujemy. 

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. W środek wstawiamy gruszki tak, by końce z ogonkami wystawały ponad ciasto. 

4. Pieczemy w 170°C ok. 45 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem (ale nigdy nie będzie on suchy - jeśli przyczepiają się do niego drobinki ciasta, a nie klejące surowe ciasto, możemy wyjmować z piekarnika). Studzimy na kratce.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje