Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wyborna papryka

Faszerowana, pieczona czy gotowana i tak w każdej wersji jest znakomita.

Warzywa faszerowane

Składniki na 4 porcje: 7 dużych cebul, 3 różnokolorowe papryki,  3 małe cukinie, 6 średnich pomidorów, 25 dag ryżu, 12 dag masła, 80 dag mielonego mięsa, 7 dag koncentratu pomidorowego, pęczek natki, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 200 ml bulionu warzywnego.

Reklama

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. 6 cebul obierz z łupin, każdej zetnij wierzch. Cebule gotuj 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, a gdy ostygną - wydrąż środki.

Papryki, pomidory oraz cukinie umyj pod bieżącą wodą. Z papryk odetnij górę wraz z szypułką, a następnie usuń gniazda nasienne. Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ. Z każdego pomidora odetnij wierzch, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż środek. Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj.

Jedną cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni roztop łyżeczkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż 10 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i duś całość jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Warzywa napełnij przygotowanym farszem. Wstaw je do żaroodpornego naczynia. Skrop pozostałym stopionym masłem i zalej bulionem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30-40 min.

Faszerowane warzywa podawaj na ciepło z gęstą kwaśną śmietaną lub dipem czosnkowym.

Papryka pieczona z mięsem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg małych kolorowych papryk, 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego, jajko, czerstwa bułka kajzerka, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych (lub łyżeczka suszonych) ziół (tymianek, rozmaryn, natka pietruszki).

Papryki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czerstwą bułkę kajzerkę namocz w mleku. Cebulę obierz z łupin, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Jajko umyj i rozbij (nie oddzielając żółtka od białka) wprost do dużej miski.

Do tej samej dużej miski przełóż mielone mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej zrobić to ręką). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj z mięsa małe pulpeciki.

Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju. Ułóż w nim papryki, oprósz je pieprzem, solą i skrop olejem. Między paprykami układaj pulpeciki, całość posyp suszonymi lub siekanymi ziołami. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.

Papryki pieczone z mięsem smakują wyśmienicie ze świeżym jasnym pieczywem. Doskonałym dodatkiem do potrawy będzie sos jogurtowo-czosnkowy. Aby go przyrządzić, kubek gęstego naturalnego jogurtu wymieszaj z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz mielonym białym pieprzem.

Węgierskie leczo

Składniki na 4 porcje: 90 dag papryki zielonej i żółtej, 50 dag pomidorów, 2 duże cebule, 10 dag wędzonego boczku, ząbek czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, słodka i ostra czerwona papryka drobno mielona, sól l pieprz.

Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, strąki pokrój w paski. Obrane z łupin cebule pokrój w plastry. Pomidory polej wrzątkiem, zdejmij z nich skórę, a następnie pokrój w kostkę.

Boczek pokrój drobno. Na suchej teflonowej patelni usmaż go na złoty kolor. Przełóż do innego naczynia, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku zeszklij cebulę. Następnie patelnię zdejmij z ognia i posyp cebulę mieloną papryką (jeśli nie lubisz ostrych potraw - dodaj jej niewiele).

Do dużego rondla wlej trochę oleju, włóż paski papryki, lekko osól, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu 10-15 min. Od czasu do czasu zamieszaj. Następnie do rondla z papryką przerzuć usmażoną cebulę oraz pokrojone pomidory. Całość duś tak długo, aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę lub parówki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wysmażony boczek. Wszystko duś jeszcze ok. 10 min. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jeszcze gorące leczo przełóż do miseczek. Podawaj ze świeżym pieczywem lub - na sposób węgierski - jako dodatek do potraw mięsnych. Doskonale smakuje z kotletami, pieczonym lub grillowanym mięsem.

Papryki w sosie de Mornay

Składniki na 6 porcji: 12 dag ryżu, puszka kukurydzy (ok. 34 dag), 8 dag oliwek, natka pietruszki, 6 papryk, 60 dag mielonego mięsa, po 2 łyżki miodu, musztardy i koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, olej, oregano, tymianek, 7 dag masła, 3 dag mąki, 400 ml mleka, 100 ml śmietanki 30 proc., 1 żółtko, 5 dag sera żółtego, np. gouda, mielona gałka muszkatołowa, sól, mielony czarny i biały pieprz.

Ryż ugotuj, odcedź i wystudź. Kukurydzę osącz z zalewy. Oliwki pokrój w plasterki. Natkę drobno posiekaj. Paprykom odetnij wierzch (nie wyrzucaj ich), miąższ opłucz i osusz.

Na patelni w łyżce oleju usmaż mięso. Następnie dodaj miód, koncentrat pomidorowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 min. Na koniec dodaj kukurydzę, oliwki, ryż, oregano, tymianek i posiekaną natkę; ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnij papryki, po czym nakryj je odłożonymi wierzchami.

Przygotuj sos. Na patelni roztop 3 dag masła, dodaj mąkę i mieszaj do połączenia składników. Dodaj mleko ze śmietanką. Podgrzewaj, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodaj szczyptę gałki, sól, pieprz, starty ser. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko, resztę masła i zamieszaj.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj niewielką ilość sosu. Ułóż papryki i polej je pozostałym sosem. Zapiekaj je ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.



Dowiedz się więcej na temat: papryka | faszerowana papryka | leczo | Papryki w sosie de Mornay

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje