Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wszystko co powinnaś wiedzieć o grzybach

Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich potraw. I choć nie znajdziemy w nich ważnych składników odżywczych, cenię je za walory smakowe i aromatyczne.

W kuchni wykorzystuję zarówno świeże, suszone, jak i marynowane.

Ile gotować

Grzyby gotuję średnio 15-40 minut pod przykryciem, w zależności od rodzaju. Czas liczę od momentu rozpoczęcia wrzenia. Gdy się gotują, co jakiś czas zdejmuję z wierzchu powstałą pianę.

Grzyby suszone przed gotowaniem namaczam, aż będą miękkie, i dopiero potem wrzucam do wrzątku.

Marynowanie

Oczyszczone, umyte i osuszone grzyby obgotowuję 10-15 minut. Zagotowuję wodę z octem w proporcji 1:1 z dodatkiem cukru, soli, liści laurowych, ziaren gorczycy i pieprzu, studzę. Grzyby przekładam do słoika, zalewam chłodną marynatą i odstawiam.

Zamrażanie

W zależności od wielkości, grzyby zamrażam w całości lub pokrojone w mniejsze części. Zamrażam również grzyby już ugotowane, np. na zupę czy do gulaszu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje