Reklama

Wrap z łososiem i ogórkiem

Pyszna, szybka przekąska…

(dla 4 osób)

Ciasto na tortillę:

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

0,5 szklanki mąki pszennej

0,3 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

Sól

Wrap:

200 g łososia

1 ogórek

1 rzodkiewka

Garść roszponki

1 łyżka sezamu

1 łyżka miodu

Sól, pieprz

Sos:

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

2 cm korzenia imbiru

Ciepłą wodę wymieszaj z olejem, solą a następnie z mąką. Wyrabiaj, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, odstaw je na kilkanaście minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło.

Reklama

Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj z nich kółka, kładź je na rozgranej patelni i podgrzewaj przez kilka minut z każdej strony.

Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz miał później problemu z ich zwijaniem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Łososia obsyp solą i pieprzem, przesmaż na patelni, a następnie posmaruj miodem, posyp sezamem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.

Ogórka pokrój w jak najcieńsze wstążki (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw), rzodkiewkę pokrój w plasterki.

Sos sojowy wymieszaj z tartym imbirem i miodem. Na środku tortilli ułóż rozdrobnionego widelcem łososia, dodaj warzywa, całość polej sosem, zwiń i zawiń w folię aluminiową lub zjedz od razu.

  Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy