Reklama

Wontony z wieprzowiną i krewetkami

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: 36 wontonów

Czas przygotowania: 15 minut; 20 minut na zrobienie wontonów

Czas gotowania: 3 minuty na partię

Stopień trudności: średni

Składniki na farsz:

  • 225 g chudej mielonej wieprzowiny
  • 225 g (16-20) dużych krewetek, oczyszczonych, drobno posiekanych
  • 1 łyżka imbiru, świeżo obranego i startego
  • 2 łyżki chińskiego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego, dodatkowo trochę na zapas
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na wontony:

  • 36 kawałków ciasta do wontonów,kwadraty o bokach 8 cm
  • 1 jajko, ubite
  • mąka kukurydziana, do oprószenia tacki do pieczenia
  • olej roślinny, do smażenia

Składniki na sos chili:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 kopiasta łyżka sosu chili Guilin

Składniki do dekoracji

  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

W średniej misce połącz wszystkie składniki do farszu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

Weź kawałek ciasta wonton i na jego środek nałóż półtorej łyżeczki farszu. Posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem i zawiń je, ugniatając wokół farszu tak, aby powstała kula. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Następnie ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką kukurydzianą. Wstaw wontony do zamrażarki na godzinę, aby stwardniały przed gotowaniem. Po godzinie można je ugotować lub włożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce. W małej misce, połącz składniki do sosu chili i odstaw na bok.

Reklama

Zagotuj pełen wok wody, zredukuj ogień na mały. Gotuj wontony przez 3 do 4 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je z wody cedzakiem. Podawaj natychmiast udekorowane dymką wraz z sosem chili.

Uwagi: chińska dymka znana jest również jako japońska Nira.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy