Reklama

Reklama

Wołowina z sosem grzybowym

Czas na prawdziwy rarytas- rozpływającą się w ustach wołowinę w sosie grzybowo-piwnym.

Składniki

  • 4 kg wołowiny na pieczeń

Składniki do pieczenia

  • 100 g słoniny
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • ½ l wywaru jarzynowego

Składniki

  • ½ kg prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 125 ml piwa pszenicznego
  • 300 ml śmietanki

Składniki na zalewę

  • 2 l octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 goździki

Przepis pochodzi z 344. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Ocet wlać do garnka, postawić na kuchence. Posolić, przyprawić jałowcem, kolendrą, zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Mięso zawinąć w folię spożywczą i mocno rozbić drewnianym wałkiem. Odwinąć, przełożyć do rondla, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni. W tym czasie odwrócić kilka razy na drugą stronę.

Brytfankę wyłożyć plastrami słoniny. W tak przygotowanym naczyniu ułożyć zamarynowane mięso. Dorzucić pokrojone warzywa. Podlać wywarem jarzynowym. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (można upiec w piekarniku).Wołowinę przełożyć na półmisek. Udekorować warzywami, z którymi się dusiła. Podawać z sosem grzybowym i musztardą z owoców.

Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Posolić, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać piwem, odparować. Wlać śmietanę, wymieszać i zredukować. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje