Reklama

Reklama

Wołowina w czerwonym winie

Szukasz pomysłu na wykwintne danie? Wypróbuj prosty przepis na smakowitą wołowinę w czerwonym winie.

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ziemniaków
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • chleb
  • oliwki

Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.

Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w "łódki" ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w całości - z pieczywem i oliwkami.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje