Reklama

Wołowina po burgundzku

Danie przyrządzane z wysokiej jakości wołowiny, warzyw i wina, jest jednym ze specjałów kuchni francuskiej.

Składniki

  • 300 g łopatki wołowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na dość drobne kawałki, podsmażamy w garnku do zarumienienia. Dodajemy sól i pieprz, następnie gałązki tymianku. Kroimy wszystkie warzywa w kostkę, i dorzucamy do mięsa. Wlewamy wino. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dusimy w winie i przecierze pomidorowym około godziny, dopóki składniki nie zmiękną. Smacznego!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: wołowina po burgundzku | kuchnia francuska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy