Reklama

Wołowina na stole!

Pyszne rolady, kruche pieczenie, oryginalne gulasze i kotleciki!

Rolada po śląsku

Składniki na 4 porcje: Na roladki: 60 dag wołowiny, 20 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ogórki kiszone, oliwa, sól, pieprz, 3-5 łyżek musztardy, 2 liście laurowe. Na kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków, (najlepsze mączyste), mąka ziemniaczana, 2 jajka.

Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą, posypać pokrojoną cebulą, rozłożyć plaster boczku i kawałek ogórka, oprószyć pieprzem. Zwinąć w rulon, związać nitką lub spiąć wykałaczkami.

Wołowe rolady obsmażyć na złoto na oliwie, podlać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól, dusić pod przykryciem aż do miękkości (ok. 1,5 godziny). Rolady podawać posypane ziołami, z koreczkami z ogórków i śląskimi kluskami.

Reklama

Ciasto na kluski zagnieść z przepuszczonych przez praskę (lub zmiksowanych) ziemniaków, mąki ziemniaczanej (1/4 ilości masy ziemniaczanej) i dwóch jajek. Formować kulki z dziurką w środku. Gotować w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia.

Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny, 25 dag pieczarek, 1 czerwona papryka, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 cebule, 2 marchewki, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, oliwa, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz.

Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokroić.

Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i marchew w talarki, paprykę w kosteczkę. Warzywa zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pomidory i koncentrat, podlać winem. Podawać z pyzami lub kaszą.

Pulpeciki

Składniki na 4 porcje: 60 dag mielonej wołowiny, 20 dag pokrojonego w kostkę sera żółtego, 2 jajka, 6-10 łyżek ziaren sezamu, 4-8 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia.

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z jednym jajkiem (drugie roztrzepać w miseczce, odstawić) i przyprawami, podzielić na części. Na dłoni kleić placki, na każdym z nich rozłożyć po kilka kostek sera żółtego, po czym uformować pulpet.

Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Kotleciki panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z sezamem. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Wykwintne pastrami z rukolą

Składniki na 4 porcje: 10 cienkich plasterków pastrami, 10 dag rukoli, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 4-6 łyżek tartego parmezanu, 5 łyżek orzeszków piniowych, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki oliwy.

Pomidory i część zalewy zmiksować z czosnkiem, dodać parmezan, podprażone na patelni orzeszki i kolendrę.

Każdy plaster pastrami otoczyć w masie i zwinąć w rulonik z liśćmi rukoli. Tę wykwintną przekąskę z wołowiny serwować po schłodzeniu. Pasuje do ciemnego lub białego pieczywa, chrupiących grzanek i sałatek. Pastrami bez rukoli możesz także podać na ciepło.

Pieczeń wołowa

Składniki na 6 porcji: 1 kg polędwicy wołowej,  50 dag papryki,  2 dojrzałe pomidory, 1 cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka grubej soli, 2 łyżki rozmarynu, 1 łyżka tłuczonego czarnego pieprzu.

Polędwicę wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem. Sól wymieszać z pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i rozmarynem. Mięso natrzeć oliwą i równomiernie otoczyć przyprawami, włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego z pokrywą.

Polędwicę piec w temperaturze 200ºC około 90 minut, obracając i podlewając wrzątkiem lub sosem. Kwadrans przed końcem pieczenia polać winem.

Umytą i pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zeszklić na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Podawać z plastrami polędwicy.

Wołowina po chińsku

Składniki na 4 porcje: 4 chińskie grzyby mun, 50 dag wołowiny, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 1 pęczek dymki, 8-10 gałązek selera naciowego, 1 ząbek czosnku, kawałeczek (3 cm) imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Warzywa umyć. Paprykę po usunięciu nasion pokroić w paski, dymkę i seler w krążki.

Imbir i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Grzyby odsączyć, pokroić w cieniutkie paseczki.

Na dużej patelni (albo w głębokim w woku) podsmażyć na oliwie mięso, mieszając. Dodać warzywa i grzyby, imbir oraz czosnek, dusić kilka minut, ciągle mieszając. Mięso polać sosem sojowym i sherry, chwilę dusić. Podawać z makaronem sojowym albo ryżem


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: obiad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy