Reklama

Reklama

Włoska zupa z kapustą i fasolą

Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa oraz w daniach jarskich i zupach.

Składniki

  • ćwierć główki włoskiej kapusty
  • 100 g kapusty kiszonej
  • puszka białej fasoli
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 150 g wędzonki lub chudej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • cząber
  • łyżka koncentratu lub 2 łyżki passaty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz. 

2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj umyte skrzydełka i włoszczyznę. Wlej wodę, wrzuć liście laurowe i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę (nie będzie już potrzebna). 

3. Kapustę oczyść i posiekaj. Dodaj do zupy. 

4. Wędzonkę lub kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Dodaj do zupy razem z odsączoną fasolą oraz koncentratem lub passatą pomidorową. 

5. Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do zupy. Gotuj wszystko jeszcze około 20 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje