Reklama

Reklama

Włoska ciabatta

Sprawdzi się idealnie jako dodatek na świątecznym stole, a także przekąska. Wypróbuj przepis na pyszne, włoskie ciabatty.

Składniki na zaczyn

  • 1/3 szkl. letniej wody
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 6 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru

Składniki na ciasto

  • 1 i 3/4 szkl. wody
  • 3 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przygotuj zaczyn. W wodzie rozpuść drożdże. Dodaj szczyptę cukru i wymieszaj z mąką. Odstaw na 12 godzin. 

2. Do przygotowanej masy dosyp przesianą mąkę i sól. Dodaj 1,5 szkl. wody i pozostałe drożdże rozpuszczone wcześniej w 1/4 szklanki wody. Wyrób ciasto za pomocą miksera z hakiem. Odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia, po czym przełóż na stolnicę podsypaną mąką. 

3. Przez chwilę porozciągaj i pozagniataj ciasto, a następnie wykrój z niego prostokąty i przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem. Po ok. 20 minutach, gdy bułeczki wyrosną, posyp je ulubionymi ziarenkami. 

4. Wstaw ciabaty do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i piecz 15 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje