Przejdź na stronę główną Interia.pl

Włochy: Na szlaku smaku

Gnocchi z parmezanem

Składniki

  • 25 dag sera ricotta
  • sól
  • szklanka mąki
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 50 dag szpinaku
  • jajko
  • listki bazylii i 3 łyżki parmezanu do dekoracji
  • Sos: l 2 łyżki masła l 2 łyżki mąki
  • l 2 szklanki mleka l sól i pieprz

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj.

W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan, szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej utwórz cienki wałek i pokrój.

Kluseczki wrzuć na lekko osolony wrzątek i zagotuj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż. Wlej mleko i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej kluski. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama