Przejdź na stronę główną Interia.pl

Witajcie, dyniowate!

Cenione jako potrawa, ale również, dzięki kształtom i kolorom, w charakterze dekoracji w kuchni. Sezon na dyniowate się rozpoczyna, więc korzystajmy!

Znałaś je tylko z pestek dyni jako nieodłącznej przegryzki przy ciekawym filmie? Dyniowate – to także kabaczek, patison i cukinia, a nawet... melon i ogórek. Odkryj ich różne kształty, kolory, a przede wszystkim ciekawy, delikatny smak.

Nie można też pominąć wartości odżywczych, jakie w sobie mają. Warzywa z rodziny dyniowatych zawierają ich całkiem sporo. Witaminy A, C oraz te z grupy B, jak również sole mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez. Osoby dbające o linię docenią inne właściwości. Cukinie, dynie i kabaczki zawierają duże ilości błonnika, wspomagającego trawienie.

Niewielu przy tym wie, że szczególnie składniki dyni są łatwo przyswajalne przez organizm, nawet małego dziecka. Świeżymi warzywami możesz też śmiało zastąpić mięso w różnorodnych przepisach. A na pierwsze danie niezastąpiona będzie przepyszna zupa krem z dyni. Dlatego bez wahania przywitajmy dyniowate na naszych stołach!

Zupa krem z dyni

Składniki na 4-6 porcji: 800 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę, 3 szklanki bulionu warzywnego, seler, 400 g ziemniaków, gałka muszkatołowa, łyżka łuskanych pestek dyni, sól, pieprz.

Przygotowanie: do garnka wrzuć dynię i pokrojony w kostkę seler oraz ziemniaki. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości - około 20 minut. Po ugotowaniu całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i gałkąmuszkatołową. Zupę rozlej do miseczek, posyp uprażonymi bez tłuszczu pestkami dyni.

Patison z jarskim farszem

Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, pół szklanki kaszki krakowskiej, jajko, 200 g startego żółtego sera, marchewka, cebula, 150 g pieczarek, łyżka posiekanej natki pietruszki, garść listków bazylii. Sos: cebula l ząbek czosnku, 400 ml przecieru pomidorowego.

Przygotowanie: kaszkę ugotuj, odcedź i wystudź. Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Pieczarki pokrój w półplasterki. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchewkę. Podduś 5-8 min. Dodaj sól i pieprz. Patisony umyj, zetnij czapeczki, wydrąż środki i oprósz solą. Kaszę wymieszaj z warzywami, pietruszką, jajkiem, 1/3 sera i nafaszeruj patisony. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos - posiekaj cebulę i czosnek, potem podsmaż. Zalej przecierem. Przypraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną bazylię. Sos wlej do naczynia z patisonami. Wstaw do piekarnika (200 st. C) i zapiekaj 40 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania patisony posyp resztą sera. Podawaj w naczyniach z sosem.

Cukinie w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 6 małych cukinii, pół szklanki pęczaku, marchewka, cebula, por, po łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera, papryka, 100 g żółtego sera, przyprawa warzywna.

Sos: cebula, ząbek czosnku, łyżka posiekanej bazylii, przecier pomidorowy, sól, pieprz.

Przygotowanie: cukinie dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Zetnij końce, następnie każdą cukinię rozetnij w poprzek na 2 lub na 3 części. Wydrąż środki pozostawiając około 1 cm miąższu od spodu. Ugotuj kaszę pęczak, następnie ją wystudź. Posiekaj cebulę, a por potnij w talarki. Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Wszystkie warzywa podduś na patelni z odrobiną oleju pod przykryciem około 5-6 minut. Dodaj paprykę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę i duś wszystko jeszcze 4 minuty. Zestaw z ognia. Warzywa wymieszaj z kaszą. Wsyp starty ser i posiekane zioła. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą warzywną. Farszem ponadziewaj surowe cukinie.

WBS

Tele tydzień 32/2011

Dowiedz się więcej na temat: dynia | patison | cukinia

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje