Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wiosenne zupy

Kremowa zupa szczawiowo-szpinakowa z grzankami

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 tosty
  • sól
  • pieprz
  • 400 g szpinaku
  • 50 g szczawiu
  • gałka muszkatołowa

1. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaka obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kostki ziemniaka i smaż przez 4 minuty. Dolej bulion. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 15 minut.

Reklama

2. Tosty okrój ze skórki. Środki pokrój w kostkę. Zrumień na pozostałym maśle. Pod koniec smażenia grzanki posyp solą i pieprzem.

3. Szpinak i szczaw opłucz, trochę pozostaw do dekoracji, pozostałe listki posiekaj. Dodaj je do gotujących się warzyw. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę zmiksuj blenderem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek. Posyp grzankami. Udekoruj odłożonym szczawiem i szpinakiem..

Puszysty sernik

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje