Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wiosenne dietetyczne obiady

Włącz do diety pełnoziarnisty makaron i kasze, kiełki, brokuły, pomarańcze i ananasy oraz chude mięso i ryby. Schudniesz do lata bez wyrzeczeń.

Sałatka makaronowa z kurczakiem


Składniki na 4 porcje: pół paczki makaronu pełnoziarnistego np. świderków, 400 g piersi z kurczaka, 3/4 szklanki żurawiny, 2 pomarańcze, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia, świeże lub suszone zioła (np. tymianek, rozmaryn).

Reklama

Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku ok 8-10 minut (ma być al dente), schłodzić. Piersi z kurczaka pokroić na cienkie plasterki, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Usmażyć. Pomarańcze obrać, rozdzielić na cząstki i poprzekrawać na pół. Makaron wymieszać z kurczakiem, pomarańczami i żurawiną, doprawić solą i pieprzem.

Sałata z łososiem, kiełkami i brokułami


Składniki na 4 porcje: 300 g świeżego łososia, 4 łyżki oliwy z oliwek, 200 g brokułów, 100 g kiełków brokułów lub rzodkiewki, mieszanka zielonych sałat, 2 pomidory, 1 szalotka, 4 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka musztardy, łyżka miodu, sól, pieprz, cytryna.

Przygotowanie: Rybę umyj, osusz. Dopraw solą i pieprzem, skrop cytryną. Usmaż na 1 łyżce oliwy (ok. 5 minut). Pozbaw skóry oraz ości. Podziel na mniejsze części. Brokuły oczyść, wypłucz i gotuj ok. 5 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Sałaty umyj, osusz i porozrywaj na niewielkie kawałki. Szalotkę oczyść i drobno posiekaj. Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę.

Przygotuj sos: wymieszaj ocet, resztę oliwy, sól, pieprz, musztardę, miód i szalotki. Wymieszaj sałaty, kawałki łososia, pomidora, kiełki i brokuły. Polej sosem i raz przemieszaj. Rozłóż do salaterek. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.   

Pęczak z indykiem i ananasem

Składniki na 4 porcje: 400 g kaszy pęczak (ewentualnie pełnoziarnistego ryżu), 300 g piersi z indyka, 8 plastrów ananasa (najlepiej świeżego), garść natki pietruszki, pól ząbka czosnku, cztery łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki przyprawy curry, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Indyka umyj, wysusz i pokrój w średnią kostkę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem a następnie usmaż na oliwie. Ananasa obierz i pokrój w cząstki wielości podobnej do indyka. Kaszę pęczak ugotuj. Pietruszkę umyj, osusz i pokrój.

Z jogurtu naturalnego, łyżki oliwy, soli i curry zrób sos. Połącz kaszę, indyka, ananasa i pietruszkę. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno.

KS

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje