Reklama

Reklama

Wiosenna sałatka ze szparagami i rzodkiewką

Trwa sezon na świeże warzywa i owoce prosto ze straganu. Może masz ochotę na pyszną, wiosenną sałatkę ze szparagami i rzodkiewką?

Składniki

  • 500 g szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 10 orzechów laskowych
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 60 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystudzenia. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, łodygi umyj. Gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie.

2. Jajka obierz. Białko pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz. Orzechy podpraż na suchej, rozgrzanej patelni. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. 

3. Przygotuj sos: połącz wszystkie składniki. Na talerzach rozłóż szparagi, posyp rzodkiewkami i polej sosem. Wierzch posyp jajkiem i orzechami. Dopraw pieprzem.

Zobacz także:

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje