Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wina i przekąski - nietuzinkowe kompozycje

Oscypek do wina? Okazuje się, że podhalańskie sery doskonale komponują się z białym winem półsłodkim. Z kolei do portugalskich rybek i owoców morza świetnie pasują wina z Półwyspu Iberyjskiego. Poznaj niebanalne kompozycje smaków i aromatów. Radzi Maciej Lercel, ekspert z krakowskiego baru winnego BARaWINO.

Sery i wino to duet idealny. Doskonale się uzupełniają i podkreślają swoje smaki. Okazuje się, że polskie sery również są świetnym towarzystwem dla wina. Przebojem są ostatnio sery od regionalnych producentów z Podhala. To może zaskakiwać, ponieważ w okolicach Zakopane i Nowego Targu nie ma tradycji winiarskich. Do jakiego wina pasuje oscypek?

Reklama

- Słono-dymne aromaty tego rodzaju sera na zasadzie kontrapunktu znakomicie komponują się z  półsłodkim białym winem seyval blanc lub z aksamitnym czerwonym winem rondo regent z winnicy Turnau - mówi Maciej Lercel z krakowskiego BARaWINO.

W tym drugim przypadku będziemy mieli połączenie podhalańskiego sera i wina z Pomorza. Intrygująca propozycja zarówno dla osób poszukujących nietuzinkowych smaków, jak i dla wielbicieli klasyki, czyli na przykład serów włoskich.

Ciekawą nowością są też portugalskie owoce morza - małże czy ośmiorniczki oraz rybki. Od mineralnych alvarinho do delikatnych sardynek w oliwie. Świetnie pasują do nich wina z Półwyspu Iberyjskiego.

- Na przykład do wędzonych ośmiornic polecam intensywniejsze beczkowe białe wina ze słynnego hiszpańskiego regionu Rioja. Z kolei do sardynek w pomidorach czerwone wino znad rzeki Douro w Portugalii - opowiada Maciej Lercel.

W BARaWINO swoich zwolenników mają także aromatyczne francuskie specjały wędliniarskie (przygotowywane metodą charcuterie) oraz włoskie przekąski na ciepło (z Bistro Italiano da Silvano). - Z delikatnymi daniami, takimi jak erbazzone ze szpinakiem, doskonale smakuje na przykład esencjonalne wino valpolicella. Z kolei z przypominającym pizzę panzerotto doskonale współgrają smaki i aromaty win toskańskich, ale też chilijskie pinot noir z Leyda Valley.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje