Reklama

Wieprzowina z grzybami i rozmarynem

Macie już dość zwykłych schabowych? Ten przepis was zaskoczy!

Składniki

  • kilogram łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 100 g mrożonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki gładkiej
  • 250 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. W wieprzowinie wytnij otwory i włóż obrane ząbki czosnku. Rozmroź grzyby.

2. Rozłóż na mięsie gałązki rozmarynu i zwiąż sznurkiem. Posól, dopraw pieprzem, włóż do garnka ze smażoną cebulką i obsmaż ze wszystkich stron.

3. Rozmrożone grzyby pokrój i dodaj do mięsa. Podlej wodą, przykryj pokrywką i duś powoli do miękkości.

4. Roztop masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, przygotuj zasmażkę. Wyjmij mięso i zdejmij sznurek. Pokrój mięso w plastry. Zagęść sos zasmażką. Zalej śmietaną, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Przekąskę udekoruj kaparami. Podawaj z knedlami.

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy