Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wieprzowina w roli głównej

Kotlet schabowy jest najchętniej jedzonym daniem przez Polaków w weekendy. Jak przygotować go nieco inaczej niż do tej pory?

Klasyka. Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana. Tym razem zerwiemy z przyzwyczajeniami. Do tradycyjnego przepisu zapraszamy wieprzowinę i ser. 

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 4 pomidor
  • 4 steki z polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół bagietki
  • opakowanie sera typu camembert
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie

Umyj i pokrój na kawałki cebulę oraz pomidory. Mięso umyj i osusz, dopraw solą i pieprzem. Smaż z cebulą na patelni, po trzy minuty z każdej strony. 

Weź bagietkę i pokrój na kromki. Posmaruj cztery niewielkie naczynia żaroodporne olejem i przełóż do nich mięso z cebulą i pomidory. 

Ser camembert potnij w okrągłe plastry i połóż na wierzchu każdej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C. przez około 10 minut.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: schabowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje