Reklama

Wieniec bezowy z kremem kawowym

Wieniec bezowy z kremem kawowym, truskawkami i sezonowymi owocami to kwintesencja smaku. To idealne ciasto do popołudniowej kawy. Jak Ewa Wachowicz mówi to słodkie koło ratunkowe!

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem kawowy

  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na zdobienie

  • truskawki,
  • maliny,
  • borówki
  • mięta

Wieniec bezowy z kremem kawowym - wykonanie:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.

Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia. Wykorzystując dwie tortownice - większą i dużo mniejszą, narysować dwa okręgi (jeden z drugim). Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier, tworząc wieniec. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Reklama

Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić. Mascarpone przełożyć do miseczki, wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Posłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną.

Masę nałożyć na wystudzony wieniec. Udekorować owocami oraz świeżą miętą.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Wieniec bezowy z kremem kawowym krok po kroku - zobacz film:

Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz:

Pieczeń ze schabu

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Szakszuka po góralsku

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: styl hiszpański
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy