Reklama

Wielkanocne delicje

Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

Pascha z bakaliami

Składniki na 12 porcji: 1 litr śmietanki kremówki, 1 litr mleka, 6 jajek, kostka + 2 łyżki masła (ok. 25 dag), 15 dag cukru pudru, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy, ewentualnie owoce cytrusowe gotowane w syropie oraz laski cynamonu do dekoracji

1. Zagotuj mleko z wanilią. Do miski wbij jajka. Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia.

Reklama

2. Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj.

3. Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej.

4. Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż nią formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

5. Ostrożnie zdejmij formę i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami cynamonu.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 125 minut
Porcja: 500 kilokalorii

Serowo-makowy duet

Składniki na 12-14 porcji:

Na ciasto: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 25 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, lukier
Na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń, 1/2 kostki masła
Na masę makową: gotowa masa makowa (50 dag), 2-3 białka, łyżka cukru pudru, ewentualnie łyżka miodu

1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta także owiń folią spożywczą i schładzaj na środkowej półce w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjmij, szybko rozwałkuj i wyłóż ciastem spód formy do ciasta. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika.

2. Masę serową zacznij od ucierania masła z cukrem, następnie dodaj jajko i wymieszaj. Na koniec połącz z twarogiem i budyniem w proszku. Brzoskwinie osącz i pokrój w kostkę.

3. Masę makową przełóż do miski, w razie potrzeby dosłodź miodem. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pianę połącz z masą makową.

4. Z zamrażalnika wyjmij formę wyłożoną ciastem. Układaj na niej na przemian: łyżkę masy serowej, brzoskwinie, łyżkę masy makowej i tak aż do wyczerpania składników. Na wierzch zetrzyj na tarce 1/3 ciasta z zamrażalnika. Piecz 60 minut w 170°C. Po upieczeniu polukruj.

Przygotowanie: 120 minut
Porcja: 410 kilokalorii

Kruche pisanki z marmoladą

Składniki na 15-17 sztuk: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 20 dag zimnej margaryny lub masła, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Do przełożenia: kilka łyżeczek marmolady wieloowocowej, kilka łyżeczek masy kajmakowej (krówkowej), kilka łyżeczek kremu czekoladowego (np. nutelli)
Do dekoracji: gotowy lukier lub: 1/2 szklanki cukru pudru, kilka kropli dowolnego aromatu i 2 łyżki gorącego mleka, barwniki spożywcze, pisaki spożywcze

1. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zimną margarynę posiekaj nożem. Następnie dodaj oba rodzaje cukru, żółtka oraz śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj 15 minut w lodówce.

2. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Odkrój kawałek ciasta (pozostałą część trzymaj cały czas w lodówce) i rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Foremką o owalnym kształcie wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze. Piecz je około 10 minut na złoty kolor.

3. Po wyjęciu z piekarnika odłóż ciastka do ostygnięcia. Zupełnie już chłodne składaj po dwa, przekładając je marmoladą, kremem czekoladowym lub masą kajmakową. Ciasteczka polukruj, a następnie ozdabiaj, wykorzystując pisaki spożywcze i lukier połączony z barwnikami spożywczymi.

Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Baba parzona

Składniki na 3-4 małe babki: 50 dag mąki, 250 ml mleka, 5 żółtek, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag cukru, 10 dag masła, 5 dag mielonych migdałów, cukier wanilinowy, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki cukru pudru, biały i różowy lukier i płatki migdałowe do dekoracji
Ponadto: 3 niewielkie foremki na babkę, tłuszcz i bułka tarta do foremek

1. Wrzącym mlekiem zalej 12 dag mąki (12 płaskich łyżek lub 3/4 szklanki to około 12 dag mąki). Mąkę z mlekiem rozetrzyj, aby nie pozostały żadne grudki. Przestudź i połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

2. W tym czasie masło roztop, sklaruj i odstaw, by nieco przestygło. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, a następnie połącz z rozczynem. Po chwili dodaj także pozostałą mąkę, cukier zwykły oraz wanilinowy. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Nie przerywając ugniatania, dolewaj powoli stopione masło. Na koniec dosyp zmielone migdały oraz skórkę otartą z jednej cytryny i jeszcze chwilę wyrabiaj.

3. Formy na babki natłuść i wysyp bułką tartą lub mąką. Ciastem wypełnij 1/3 objętości form babkowych. Foremki z ciastem ustaw w ciepłym miejscu. Gdy już ciasto urośnie i podwoi swoją objętość, wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180° C. Po ostygnięciu polej najpierw białym, a gdy ten zastygnie - różowym lukrem, posyp płatkami migdałowymi.

Przygotowanie: 120 minut
Porcja: 415 kilokalorii

Świat i Ludzie 14/2012


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | deser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy