Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielka księga smaków: Pistacje

Małe zielone orzeszki są cenione na całym świecie nie tylko za swoje walory smakowe, ale i za właściwości odżywcze. Nie na darmo Chińczycy nazywają je orzechami szczęścia.

Zawarte w nich witaminy, minerały i antyoksydanty mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo zawierają tak niewiele kalorii.

Reklama

Poza słynnymi lodami pistacjowymi, orzeszki te dodaje się do sałatek, makaronów, warzyw, sosów i mięs. Łyżkę pistacji możesz dodać do wszystkiego. Użyj więc swojej wyobraźni.

Frittata z pistacjami


Rozbij 6 jajek. Na blaszce ułóż krążki papryki, plastry cukinii i pomidora. Piecz warzywa 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp je czarnym pieprzem i świeżymi ziołami. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp wszystko dużą garścią pokruszonych pistacji, wstaw do piekarnika, zredukuj temperaturę do 150 stopni i piecz ok. 30 minut, aż środek ładnie się zetnie, a boki zapiekanki będą puszyste i złote.

Kurczak i pistacje w sałatce


W misce umieść cienkie paski mięsa z udek kurczaka, pokrojone suszone morele, 5 łyżek pokruszonych grubo orzeszków pistacjowych, 2 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany, łyżkę chrzanu, łyżkę gruboziarnistej musztardy, 2 łyżki ciemnego miodu, sól, pieprz i odrobinę sosu chili. Połącz wszystkie składniki i schłódź w lodówce (10-15 minut).

Sałatkę podawaj jako danie samo w sobie albo na kanapkach z ciemnego chleba . Na jednej kromce umieść liście ulubionej sałaty i krążki cukrowej cebuli (możesz też dodać plastry pomidora ). Ułóż na tym sałatkę i przykryj drugą kromką. Smacznego!

Pistacjowy obiad

Zaskocz domowników obiadem z egzotyczną nutką i zaserwuj schabowe w pistacjowej panierce i ziemniaki z pistacjami. Najpierw zrób panierkę. W blenderze rozdrobnij filiżankę pistacji, ząbek czosnku, łyżeczkę startej skórki z cytryny i pół łyżeczki soli. Kotlety posyp solą i pieprzem, umocz w jajku i obtocz w orzechowej panierce. Smaż na złoto.

Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodaj masło, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową i zmielone pistacje. Zagnieć wszystko na puszyste piure.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje