Reklama

Reklama

Wielka księga smaków: Gorgonzola

​Znakami rozpoznawczymi tego sera są lekko porcelanowy odcień oraz delikatne żyłki niebieskiej pleśni. Jest częstym składnikiem sosów, farszów, pizzy czy risotto. Może być też samodzielną przekąską, serwowaną w połączeniu z czerwonym winem oraz owocami.

Ser ten wywodzi się z okolic Mediolanu. Włoskie miasteczko Gorgonzola stanowiło niegdyś ważny przystanek dla wędrujących pasterzy bydła. Po długich dniach marszu krowy były zmęczone i konieczność wymusiła powstanie w tej miejscowości punktu przetwórstwa mleka. Stąd też nazwa sera. 

Reklama

Produkuje się go z mleka krowiego i podpuszczki. Mniej dojrzała gorgonzola ma delikatniejszy smak, mówi się o niej "dolce", czyli słodka. W starszej znajdziesz więcej pleśni, jest gruzkowata i ostrzejsza w smaku. Właśnie z tego powodu trudno się bez niej obyć we włoskiej kuchni.

Warto wiedzieć 

Gorgonzola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jej proces produkcyjny wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się bohaterzy gorgonzoli: grzyby pleśniowe i bakterie kwasu mlekowego. Penicylina, dzięki której ser ten ma zielonkawe żyłki, sprawia, że gorgonzola jest łatwostrawna. 

Dodatkowo, za sprawą potrójnej fermentacji, nie zawiera glutenu ani laktozy, może więc być spożywana przez osoby z nietolerancją tych składników. Jest też bogata w witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.

Wykwintne przystawki 

Ser ten świetnie nadaje się do nadziewania gruszek, fig i suszonych moreli. Starsza gorgonzola doskonale sprawdza się w sałatkach, dobrze rozpuszcza się na stekach, może również stanowić składnik dań podawanych na gorąco. Doskonale komponuje się z winami. 

Jak ją przechowywać?

Gorgonzola należy do tych serów, których woń całkowicie zdominuje wnętrze twojej lodówki. Kupując ją, wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ ser ten praktycznie przez cały czas podlega procesowi dojrzewania. Najlepiej przechowywać gorgonzolę w folii, na niższych półkach lodówki. Po wyjęciu poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej: tylko wtedy ujawni w pełni bogactwo swojego aromatu. Nigdy nie kupuj gorgonzoli, która ma brązowe przebarwienia i nietypowo pachnie (kwasem lub goryczą).

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje