Reklama

Wielka księga smaków: Brukselka

Pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci, stąd jej nazwa związana jest ze stolicą tego kraju.

Delikatna kapusta brukselska to samo zdrowie na talerzu. Wzmacnia naszą odporność i przyspiesza leczenie różnych infekcji, dlatego warto ją jeść właśnie teraz.

Ma podobny smak do swojej większej kuzynki kapusty, choć jest on delikatniejszy i lekko gorzkawy. W Holandii zapieka się ją z klopsikami w sosie ze śmietany, jajek i sera.

Ty też możesz podać ją inaczej niż zwykle, np. z podsmażonymi paseczkami bekonu, orzechami czy płatkami migdałów, a zamiast bułką tartą - posypać ją parmezanem.

Brukselka świetnie smakuje z ostrym serem i grzybami. Serwuje się ją w zupach i na pizzy, dodaje do różnych sałatek, a także smaży.

Reklama

Porcja zdrowia

Kapusta brukselska jest źródłem witamin C, E, K oraz z grupy B. Zawiera drogocenny kwas foliowy, a dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i związków mineralnych wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wspomaga układ nerwowy i procesy metaboliczne, zwiększa również krzepliwość krwi i chroni przed anemią.

Z pomysłem

Duże ziemniaki umyj i ponakłuwaj. Piecz je godzinę, aż będą miękkie. Usmaż plastry bekonu i odsącz je. Do pozostałego na patelni tłuszczyku dodaj rodzynki i pokrojone na ćwiartki brukselki. Smaż je na małym ogniu, aż warzywa się zezłocą. Wyjmij ziemniaki z pieca i przekrój wzdłuż. Na każdym ułóż brukselkę z rodzynkami, na tym po trzy plastry bekonu. Dołóż łyżkę kwaśnej śmietany, przypraw.

Zapiekanka

Na blasze posmarowanej oliwą ułóż przekrojone wzdłuż marchewki, połówki buraków, słodkie ziemniaki, połówki brukselek, grzyby i szalotki. Skrop wszystko oliwą, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Zapiekaj pół godziny w 180°C.

Co o przyrządzaniu brukselki wiedzieć warto?

W trakcie gotowania warzywo to wydziela bardzo ostry i, niestety, mało przyjemny zapach. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy do wody, w której gotują się małe kapustki, wlać odrobinę mleka, dodać piętkę z chleba albo np. szczyptę cynamonu. Nie dość, że składniki te zlikwidują drażliwy zapach, to dodatkowo usuną gorzkawy smak brukselki. 

Niektórzy radzą też, aby przed gotowaniem wkładać brukselkę na noc do zamrażarki. W ten sposób także można pozbyć się gorzkawego smaku.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy