Reklama

Reklama

Wellington, czyli stek w cieście francuskim

Kolacja na wyjątkową okazję? Idealnym pomysłem jest Beef Wellington, czyli stek wołowy w cieście francuskim. Nie jest to danie najłatwiejsza w przygotowaniu, ale efekt jest oszałamiający!

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 stek z polędwicy wołowej ok. 200 g
  • 200 g pieczarek
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Reklama

Pieczarki po oczyszczeniu ścieramy na tarce, wrzucamy na suchą patelnie i odparowujemy je do uzyskania sypkiej, suchej masy. Blanszujemy szpinak. 

Obsmażamy stek z każdej strony przez około 1 minutę, do zarumienienia. Odkładamy do wystygnięcia. Stek obsmarowujemy musztardą, dodajemy wysuszone pieczarki, obkładamy szpinakiem i zawijamy w ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut do uzyskania 58 stopni w środku steka. Smacznego!

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Wellington | polędwica wołowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje